Zijn nagellampen kankerverwekkend?

Zijn nagellampen kankerverwekkend?

Het lijkt om de paar jaar weer terug te komen en ook nu is het weer zover. Voor de zoveelste keer wordt er allerlei onzin verspreid over nagellampen. Dit keer naar aanleiding van een Amerikaans 'onderzoek'. En niet gehinderd door enige kennis nemen allerlei websites deze foute informatie en bangmakerij klakkeloos over. Logisch, want zo'n kop trekt nu eenmaal meer bezoekers naar je site dan 'UV-lampen niet schadelijk voor de gezondheid'.

Wat is er mis met dit onderzoek naar nagellampen?

Ik zette het woord onderzoek net al tussen aanhalingstekens, want eigenlijk mag het niet eens een onderzoek genoemd worden. Deze zgn. onderzoekers testten om te beginnen niet de meest gebruikte lampen en ook niet een aantal verschillende lampen. Nee, ze hebben 1 specifieke lamp getest, met een wattage dat niet standaard is. Waarom ze specifiek deze lamp kozen is onduidelijk. Misschien wilden ze graag een slecht resultaat?

Het lijkt er wel op want om zeker te weten dat ze slechte resultaten zouden krijgen, hebben ze de handen 20 minuten onafgebroken onder deze lamp gehouden, in totaal 60 minuten, verspreid over 3 dagen. Normaal gesproken zit je hand nooit langer dan 1 minuut onafgebroken in de lamp. Dit zogenaamde onderzoek is dus totaal niet serieus te nemen. Maar ja, ook die onderzoekers willen waarschijnlijk graag bezoekers op hun website.

Doug Schoon

Uit onderzoeken die wel serieus zijn uitgevoerd (o.a. door Massachusetts General Hospital, Alpert School of Medicine at Brown University en Doug Schoon) blijkt dat de blootstelling aan UV licht ruim binnen de maximale dagelijkse grenzen blijft. Ook bleek dat het risico op huidkanker vele malen lager is dan bij blootstelling aan zonlicht. Je zou 250 jaar lang wekelijks naar de nagelsalon moeten gaan om aan dezelfde blootstelling te komen als bij een (laag risico) UV behandeling tegen psoriasis. Kortom, niks aan de hand!

Wil je meer lezen over de zin en onzin die er wordt verspreid over nagelproducten, volg dan vooral Doug Schoon. Hij heeft ontzettend veel kennis en is echt de goeroe als het om wetenschappelijke onderzoeken m.b.t. cosmetica gaat.

Misverstand over UV en LED.

LED is niet een soort licht, het is een type lamp. En er zijn dus ook LED lampen die gemaakt zijn om UV licht af te geven. Dit type LED-lampjes wordt in nagellampen wordt gebruikt. Dus of je nou een UV-lamp, een LED-lamp of een gecombineerde UV/LED lamp hebt, ze geven allemaal UV-licht, geen uitzonderingen.

Sterker nog, nagellampen met LED geven zelfs meer UV licht af dan de traditionele nagellampen. Daarom harden ze de nagelproducten ook sneller uit. Qua blootstelling aan UV maakt het per saldo niet uit; ze geven meer UV-licht, maar je hoeft je hand er minder lang in te houden.

Al met al is zijn al die artikelen bangmakerij. Clickbait, fake news, onzin.

Dus blijf lekker naar de nagelsalon gaan of blijf je eigen nagels voorzien van een laagje gellak. Zolang je de instructies van de fabrikant volgt, hoef je je geen zorgen te maken.

Bron: Doug Schoon

Blog Pretty Polish

Bekijk alle blogberichten 

Bekijk alle blogberichten 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

Welcome to Shopify Store

I act like: